Sinds eind 2016 bestaat het keurmerk ‘sociaal verantwoord incasseren’ om opdrachtgevers de mogelijkheid te geven eenvoudig te kiezen voor een betrouwbare en sociale incassopartner. Ons kantoor heeft recent, na een audit, officieel het keurmerk ‘sociaal verantwoord incasseren’ ontvangen van de certificatiecommissie van PH Quality. Door te handelen volgens de normen van het SVI worden slagingskansen verhoogd, onnodige kosten vermeden en wordt voorkomen dat de schuldenaar niet verder in de financiële problemen komt. < lees meer >

 

Per 1 juli 2018 verliep het overgangsrecht van de Wet tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen en worden kleine ondernemers, zoals zzp’ers en mkb-bedrijven, nóg beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote ondernemingen.
De nieuwe wet bepaalt dat een betalingstermijn in een contract met zzp’ers en mkb-bedrijven 30 dagen is, tenzij partijen uitdrukkelijk een langere termijn overeenkomen en deze termijn niet kennelijk onbillijk is jegens de schuldeiser. Dan kan een betalingstermijn van maximaal 60 dagen overeengekomen worden.
De wet geeft nog wel een mogelijkheid om een betalingstermijn van langer dan 60 dagen af te spreken, maar ook dit moet uitdrukkelijk overeengekomen worden en het mag niet kennelijk onbillijk zijn jegens de schuldeiser en de toets is ook strenger.
De overgangsregeling gaf grote ondernemingen één jaar de tijd om lange betalingstermijnen in bestaande contracten te verkorten tot maximaal 60 dagen. Per 1 juli 2018 zijn betalingsafspraken langer dan 60 dagen ongeldig en worden deze omgezet in de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. < lees meer >

 

In 2018 hebben de KBvG en SNG het initiatief genomen voor Schuldenwijzer. De eerste fase is de oplevering van een inzageportaal voor burgers, dat in 2019 wordt gelanceerd. De burger kan dan met DigiD inloggen. Vervolgens kan hij actuele informatie over beslagen op zijn/haar periodieke inkomsten, afkomstig uit het DBR, inzien. In de tweede fase zullen gerechtsdeurwaarders ook alle vorderingen die zij behandelen, toevoegen aan Schuldenwijzer. Zo zijn schulden en beslagen op inkomsten online in één oogopslag inzichtelijk. Met een machtiging van de burger kunnen schuldhulpverleners dezelfde informatie raadplegen. Ze kunnen hun dossiers hierdoor sneller en accurater opbouwen. Gerechtsdeurwaarders moeten, zoals nu verplicht is bij het digitaal beslagregister, in Schuldenwijzer controleren of er betaalmogelijkheden zijn bij de burger. In de derde fase moeten overheden aansluiten bij Schuldenwijzer. Dat maakt het overzicht compleet.

 

Ondanks de economische groei dreigen sommige bedrijven toch opnieuw in de problemen te komen. Groei vraagt namelijk enerzijds om investeringen, terwijl anderzijds de debiteurenpost vaak enorm toeneemt. Dit kan een grote impact hebben op de liquiditeit van uw onderneming en dat levert, ondanks een gezonde groei, betalingsproblemen op. Herkent u deze situatie, neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij kunnen u namelijk niet alleen ondersteunen met een optimaal debiteurenbeheer, incassotraject en zo nodig juridische bijstand. Maar bij business-to-business vorderingen kunnen wij u ook begeleiden bij andere oplossingen om uw liquiditeitspositie permanent te verruimen. In een persoonlijk gesprek lichten wij deze mogelijkheden graag toe. U kunt desgewenst contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

 

Donderdagochtend 8 maart jl. organiseerde de Sallandse Dialoog een ontbijtsessie voor HR/P&O functionarissen. De sessie werd gehouden bij Konnected en Rens Jansen van ons kantoor was één van de sprekers. Hij zette uiteen hoe bedrijven loonbeslagen eenvoudiger kunnen verwerken, schulden van werknemers kunnen constateren en preventief met hun medewerkers kunnen communiceren. 

Bedrijvendesk Sallandse Dialoog.
Volgens de ‘Nibud Kostenscan Personeel met schulden’ is een bedrijf al snel 13.000 euro per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Deze kosten zitten met name in het verwerken van het loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies.
En 1 op de 5 huishoudens kampt met problematische schulden. Grote kans dus dat ook bij uw medewerkers financiële problemen bestaan. De bedrijvendesk van de Sallandse Dialoog biedt  informatie en support aan werkgevers, werknemers en zzp-ers.

Lees hier meer over schulden van uw werknemers in het interview dat met Henk Kinds en Renate Smit van Konnected.


Laatste publicaties en belangrijkste onderwerpen